Ce să vizitezi în Praga într-un weekend

Posted by

Praga, capitala Cehiei, este una dintre cele mai fermecătoare și bine păstrate orașe din Europa. Cu o istorie bogată și o arhitectură impresionantă, acest oraș este perfect pentru o escapadă de weekend. În cele ce urmează, vom explora principalele atracții turistice pe care nu ar trebui să le ratezi în timpul unei vizite scurte în Praga.

Ziua 1: Descoperirea Centrului Istoric

Piața Orașului Vechi (Staroměstské náměstí)

Începe-ți aventura în Piața Orașului Vechi, inima istorică a Pragăi. Aceasta este una dintre cele mai vechi piețe din oraș și este înconjurată de clădiri istorice impresionante. În mijlocul pieței, vei găsi Statuia lui Jan Hus, un reformator religios ceh. Piața este adesea plină de artiști stradali, muzicieni și turiști, creând o atmosferă vibrantă și animată.

Ceasul Astronomic (Orloj)

Situat pe peretele Primăriei Vechi, Ceasul Astronomic este una dintre cele mai renumite atracții ale Pragăi. Construit în 1410, acesta este cel mai vechi ceas astronomic încă funcțional din lume. La fiecare oră, între orele 9:00 și 21:00, ceasul prinde viață cu un spectacol mecanic de figurine care se mișcă. Nu ratați această priveliște unică și fascinantă!

Biserica Týn

Aproape de Piața Orașului Vechi se află Biserica Týn, cu cele două turnuri gemene impresionante. Această biserică gotică, cu interioare opulente și o istorie care datează din secolul al XIV-lea, este un exemplu magnific de arhitectură gotică și merită o vizită detaliată.

Podul Carol (Karlův most)

După ce ai explorat Piața Orașului Vechi, îndreaptă-te spre Podul Carol, unul dintre cele mai iconice simboluri ale Pragăi. Construit în 1357, podul este decorat cu 30 de statui baroce și oferă vederi spectaculoase asupra râului Vltava și a castelului. Podul este un loc ideal pentru o plimbare relaxantă, mai ales la apus, când lumina soarelui creează o atmosferă magică.

Ziua 2: Explorarea Castelului și a Cartierului Malá Strana

Castelul Praga (Pražský hrad)

Începe-ți a doua zi la Castelul Praga, cel mai mare complex de castel din lume. Fondat în secolul al IX-lea, castelul include o serie de clădiri istorice, grădini și curți. Printre atracțiile de neratat se numără Catedrala Sf. Vitus, unde se află mormintele regilor cehi, și Vechiul Palat Regal, cu Sala Vladislav, un exemplu impresionant de arhitectură gotică.

Catedrala Sf. Vitus

Catedrala Sf. Vitus, parte integrantă a complexului castelului, este un exemplu magnific de arhitectură gotică. Construcția catedralei a început în 1344 și a fost finalizată abia în 1929. Interiorul său impresionant include vitralii colorate, morminte regale și Capela Sf. Wenceslas, decorată cu pietre prețioase și fresce medievale.

Strada de Aur (Zlatá ulička)

La câțiva pași de catedrală, se află Strada de Aur, o stradă pitorescă cu case mici, colorate, care par să fie scoase dintr-un basm. Aceasta a fost locuită inițial de gărzi și aurari, iar astăzi găzduiește mici magazine de suveniruri și expoziții. Printre casele notabile se numără și cea în care se spune că a locuit scriitorul Franz Kafka.

Cartierul Malá Strana

După ce ai explorat Castelul Praga, coboară spre cartierul Malá Strana, situat la poalele castelului. Acest cartier istoric este plin de străzi înguste, case baroce și grădini liniștite. Biserica Sf. Nicolae din Malá Strana, cu interiorul său baroc bogat decorat, este o altă atracție de neratat.

Grădinile Wallenstein (Valdštejnská zahrada)

Pentru o pauză relaxantă, vizitează Grădinile Wallenstein, situate în apropierea castelului. Aceste grădini baroce, construite în secolul al XVII-lea, oferă o oază de liniște în mijlocul orașului. Aici poți admira statui, fântâni și păuni care se plimbă liber.

Seara în Praga

O plimbare pe râul Vltava

Pentru o seară de neuitat, rezervă o croazieră pe râul Vltava. Aceste croaziere oferă o perspectivă unică asupra Pragăi, cu luminile sale reflectate în apă. Multe croaziere includ cină și muzică live, creând o experiență romantică și relaxantă.

Berea cehă și gastronomia locală

Încheie-ți ziua cu o cină într-un restaurant tradițional cehesc. Praga este renumită pentru berea sa, așa că nu rata ocazia de a degusta sortimente locale într-una dintre numeroasele pivnițe tradiționale. Printre preparatele locale se numără goulash-ul, svíčková (friptură de vită în sos de smântână) și trdelník (un desert dulce).

Alte atracții recomandate

Muzeul Național

Dacă timpul îți permite, vizitează Muzeul Național, situat în Piața Wenceslas. Acest muzeu impresionant găzduiește colecții extinse de istorie naturală, artefacte istorice și artă cehă. Clădirea în sine este un exemplu remarcabil de arhitectură neo-renascentistă.

Cartierul Evreiesc (Josefov)

Pentru o incursiune în istoria evreilor din Praga, vizitează Cartierul Evreiesc, cunoscut și sub numele de Josefov. Aici poți explora Sinagoga Vechi-Nouă, Cimitirul Evreiesc și Muzeul Evreiesc, care oferă o perspectivă profundă asupra vieții și culturii evreiești din Praga de-a lungul secolelor.

Casa Dansatoare (Tančící dům)

O altă atracție modernă și unică este Casa Dansatoare, o clădire de birouri proiectată de arhitecții Vlado Milunić și Frank Gehry. Cu designul său curbiliniu și futurist, această clădire se deosebește de arhitectura istorică a Pragăi și oferă o terasă panoramică de unde poți admira orașul.

Praga este un oraș care te va captiva cu istoria sa bogată, arhitectura impresionantă și atmosfera sa vibrantă. Fiecare colț al acestui oraș oferă o poveste, iar un weekend aici este suficient pentru a-ți dori să te întorci și să explorezi și mai mult.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *